przepisy dziecinnie proste

wtorek, 17 lutego 2009


Tłusty Czwartek za pasem więc:

Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanych chrustem). Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słonine, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste. W regione podkrakowskim tłusty czwartek znany jest także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich kramarek i służących.
Tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału i jest wstępem do hucznych, obficie zakrapianych, pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych.

 Przepis na Pączki

Jak w tytule, zbliża nam się tłusty czwartek  więc nie ma innego wyjścia trzeba by machnąć kilka pączków.

Na około 20 pączków musimy mieć:

  • pół kilo mąki (3 szklanki)
  • 5 dag drożdzy
  • 4 łyżki cukru (6 dag)
  • 4 żółtka
  • 125 gram masła (pół kostki)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • tłuszcz do smażenia (smalec,olej,margaryna)
  • cukier puder do posypania lub na lukier
  • powidła śliwkowe, konfitura z róży lub kto co tam sobie lubi
  • szczypta soli, ew. cukier waniliowy (pół torebki) i też ew. szczypta kurkumy.
  • łyżka spirytusu

Przygotowania:

Ponieważ ciasto drożdżowe jest wybredne przed wyjściem na zakupy warto wyjąć jajka z lodówki żeby miały temperature pokojową.

Robimy ciasto na pączki:

Drożdże mieszamy w połowie szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki po czym stawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce żeby sobie podrosły.

Mąkę warto przesiać przez drobne sitko żeby pozbyć się grudek. Masło topimy na ogniu i studzimy, żółtka ucieramy z cukrem po czym to wszystko mieszamy (mąkę+żółtka+masło+rozczyn drożdży+sól). W trakcie mieszania dodajemy tyle mąki żeby ciasto było w miarę miękkie ale nie lepiło się do rąk. Do ciasta można dodać także cukier waniliowy  i łyżkę spirytusu oraz ja dodaję odrobinę kurkumy wtedy ciasto ma ładniejszy żółty kolor. Ugniecione ciasto formujemy w dużą kulę, wsadzamy do granka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Formowanie pączków

To chyba najtrudniejszy etap roboty - ja miałem z tym na początku kłopoty - pączki się pięknie rozpadały w czasie smażenia ale sobie z tym poradziłem, o czy zaraz.

Wróćmy do naszego ciasta, po pół godzinie leżakowania powinno podwoić swoją objętość więc je ładnie na stolnicy (albo stole czy blacie) posypanej mąką rozwałkowujemy do grubości około 1 cm. Gdy już ciasto mamy rozwałkowane szklanką wykrawamy z niego  kółka. Na jedno kółko kładziemy poł łyżeczki konfitury, dżemu lub marmolady (dobrze uprzednio zrobić niewielkie wgłębienie choćby palcem), przykrywamy drugim kółkiem, delikatnie, tak żeby nadzienie nam nie uciekło, zlepiamy krążki po bokach uciskając palcem, po czym żeby pączki się nie rozpadały, warto troche mocniej poprzyciskać je widelcem po bokach a następnie przyciąć jeszcze raz szklanką. Takie 'placuszki' formujemy teraz rękami w kulki i odkładamy pod ściereczką żeby sobie jeszcze podrosły. Powoli nadchodzi czas na smażenie.

Smażenie pączków

W sporym garnku musimy nagrzać dużo tłuszczu, może to być olej, margaryna albo smalec. Ja mieszam olej ze smalcem. Musi być go tyle żeby pączki swobodnie w nim pływały - litr oleju + kostka smalcu powinny wystarczyć. Tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta szybko z niego wypływa. I tu rada jak nie spalić pączków co mi się niestety przydarzyło za pierwszym razem: Jak już tłuszcz jest odpowiednio nagrzany należy zmniejszyć gaz pod garnkiem prawie do minimum. I już właściwie koniec, teraz prościzna: kulki z ciasta wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu, smażymy je na jasnozłoto (po wyjęciu jeszcze trochę się podsmażą w tym co na nich zostało), odkładamy na pergamin żeby je odsączyć i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (dwie szklanki cukru pudru rozpuszczamy dokładnie w 200ml ciepłej wody, potem delikatnie ogrzewamy mieszając aż uzyskamy gęsty biały syrop po czym dodajemy sok z połówki cytryny)

Smacznego.

I jeszcze rady dla tych co to pierwszy raz:

  1. Jajka wyjąć z lodówki żeby zimne nie były
  2. Można dodać do ciasta odrobine kurkumy będzie bardzej żólte
  3. Zlepione krążki ciasta widelcem po boku pougniatać - lepiej się zlepią
  4. Po widelcowaniu przyciąć szklanką
  5. Zmniejszyć gaz pod rozgrzanym tłuszczem przed wrzuceniem pączków
  6. W trakcie smażenia 'czyścić' tłuszcz cedzakiem z pozostałości poprzednich pączków bo się przypalają.

przepis 2

Przepis na pączki
Składniki na około 25 pączków:
50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego.



niedziela, 25 stycznia 2009

Syrop na kaszel

 

Składniki:1 łyżka majeranku, miód, cytryna

 

Wykonanie
Majeranek zalewamy wrzącą wodą. Po przestudzeniu miksturę słodzimy miodem i dodajemy cytrynę.


 

Masa do andrutów (czyli wafli)

 

Składniki: 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 4 łyżki wody

 

Wykonanie
Margarynę roztapiamy w rondlu. Wsypujemy cukier, mleko i wlewamy wodę. Wszystko razem zagotowujemy. Po przestudzeniu smarujemy wafle


Andruty z sosem czekoladowym

 

Składniki: 1/2 kostki margaryny mlecznej, 1/2 szklanki cukru, paczka andrutów, 2 czekolady lub 4 łyżki kakao, cukier waniliowy, mały garnek, łyżka

 

Wykonanie
Do garnka kładziemy margarynę oraz czekoladę lub kakao i topimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Potem zdejmujemy garnek z ognia, ale nadal mieszamy od czasu do czasu i czekamy, aż czekoladowy sos zgęstnieje. Tak przygotowaną masą smarujemy andruty.


 

Pierniczki

 

Składniki: 1/4 szklanki cukru, pół kostki masła, jajko, 1/4 szklanki płynnego miodu, łyżeczka cukru waniliowego, utarta skórka z cytryny, 1 i 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Wykonanie
Masło i cukier ucieramy. Dodajemy jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem i przyprawą. Łączymy maślaną masę z mąką i szybko mieszamy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy.



Syropek na anginę

 

2 łyżeczki kory dębowej zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia i wsypujemy 1 łyżeczkę kwiatu lipy. Parzymy 10 minut. Przecedzamy i dodajemy 1 łyżkę miodu.
Takim wywarem można płukać gardło 2-3 razy dziennie.


 

Mus jabłkowy

 

Składniki: paczka biszkoptów, lody śmietankowe, litr musu jabłkowego

 

Wykonanie
Biszkopty rozkładamy do pucharków. Podgrzewamy mus jabłkowy i gorący wkładamy na biszkopty. Na gorący mus układamy lody i polewamy roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą.


Cukierki

 

Składniki:1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 8 łyżek mleka skondensowanego, 3 łyżki kakao, 3 szklanki płatków owsianych

 

Wykonanie
Cukier gotujemy z tłuszczem, dodajemy mleko i kakao. Po zagotowaniu, odstawiamy garnek z gazu i wsypujemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy masę łyżeczką na talerz i formujemy cukierki. Po wystygnięciu cukierki twardnieją.


Blok czekoladowy


Składniki: 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 8 łyżek zimnego mleka, 1/2 kostki masła lub margaryny

 

Wykonanie
Wszystko zagotowujemy do uzyskania pęcherzyków. Następnie dodajemy 3 szklanki płatków owsianych ( ?błyskawicznych?) oraz kilka kropli olejku migdałowego. Wszystko dobrze mieszamy i wykładamy na blachę z pergaminem. Potem pozostawiamy blok do wystygnięcia.


Gruszki w polewie czekoladowej

 

Składniki: 5 gruszek, 4 łyżki cukru, skórka z cytryny
Polewa: pół tabliczki czekolady, 2 łyżki mleka

 

Wykonanie
Obieramy gruszki, nie odcinając ogonka i wydrążamy od strony szypułki. Zagotowujemy dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. W tym syropie gotujemy do miękkości gruszki (uwaga - nie mogą się rozgotować!). Po ugotowaniu wyjmujemy z syropu, studzimy i układamy na talerzyku.
Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem. Kubek wstawiamy w większe naczynie z wodą, które podgrzewamy. Gdy czekolada się rozpuści oblewamy nią gruszki. Deser podajemy po wystygnięciu.


Trufelki czekoladowo-pomarańczowe

 

Składniki: 30 dag czekolady, 1/2 kostki masła, 6 łyżek kakao, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie
Pokruszoną czekoladę wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Po roztopieniu studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki na pół godziny. Gdy zgęstnieje formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i znowu na godzinę wstawiamy do lodówki. Na koniec trufelki obtaczamy w kakao.


Popcorn-tort

 

Składniki:
Spód: 50 g popcornu, 100 g czekolady
Wierzch: 1 opakowanie ?czekoladowego musu?, 1/4 l mleka
Do dekoracji: 25 g popcornu, 50 g czekolady

 

Wykonanie
Popcorn na spód kroimy nożem w niezbyt małe kawałki. Rozdrabniamy czekoladę i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Dodajemy do popcornu i starannie mieszamy. Masę rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Potem wstawiamy do lodówki i czekamy aż czekolada zastygnie.
W tym czasie przygotowujemy z mleka i proszku krem, według wskazówek na opakowaniu, który rozsmarujemy na spodzie ciasta.
Tak przygotowany tort posypujemy pozostałym popcornem, lekko wciskając ziarenka w krem.
Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej i za pomocą małej łyżeczki polewamy wierzch tortu. Gotowy tort wstawiamy na dwie godziny do lodówki, po czym ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy.

 

Wariant owocowy: Można zastąpić 100 ml mleka sokiem pomarańczowym. Mus można też połączyć z mandarynkami z puszki (175 g po odsączeniu).



Faszerowane jajka

 

Składniki: 5 łyżek majonezu, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 mały świeży ogórek, 6 rzodkiewek, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz

 

Wykonanie

Ogórek i rzodkiewki drobno siekamy. Jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka i łączymy z majonezem, rzodkiewkami i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i masą napełniamy wgłębienia w białkach. Jajka ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Zakładki:
A JA ZAPRASZAM NA MOJE BLOGI
BARDZO CZĘSTO ODWIEDZAM TE STRONKI
Cieszę się... bo Ty Panie, jesteś naszym Bogiem u ciebie znajdujemy schronienie.Sycisz nas z bogactwa Twego królestwa Twoja łaskawość gasi nasze pragnienie jak świeża woda...
DZIECI MARYI
Nauka,szkoła ,kursy
Parafie mi bliskie
POLECAM
Przyjazń to największy skarb,który jest ukryty na dnie serca...

Smocze strony
STRONKI DLA CIEBIE
TUTAJ ZNAJDZIESZ INFORMACJĘ O KTÓREJ SĄ MSZE ŚW. NA TERENIE CAŁEJ POLSKI!
WARTO ZAJRZEĆ
[ Czytaj ksiege gosci][ Wpisz sie do ksiegi ]
Zaloz Swoja wlasna ksiege za darmo!
Kamilianie w Polsce